fbpx
 

Tijdloze gevel met eeuwenoud hout

Tijdloze gevel met eeuwenoud hout

gevelbouw-04-robuust-barnwood-a4Iedereen die ooit door de VS of Canada getoerd heeft, kent ze wel. Verlaten boerderijen en schuren die her en der het landschap sieren. Die schuren (de ‘barns’) dateren soms zelfs nog uit de hoogtijdagen van het ‘Wilde Westen’. Het hout wat gebruikt werd om de gevels te bekleden was afkomstig van toen al vaak eeuwenoude eikenbomen. Weer en wind zorgden ervoor dat het hout vandaag de dag een doorleefde en robuuste uitstraling heeft gekregen. Hout met karakter dus.

Datzelfde hout is ook anno 2016 nog altijd zeer geschikt voor het bekleden van gevels. Rob Ghijsen van het bedrijf Robuust Barnwood uit Geleen zag de mogelijkheden en in augustus 2015 liet hij zijn eerste container uit Canada overkomen. Daarna volgden meer containers en inmiddels vindt het ‘barnwood’ zijn weg naar vele toepassingen, waaronder meubel- en interieurbouw en natuurlijk ook gevelbekleding. Ghijsen steekt zijn enthousiasme over het barnwood niet onder stoelen of banken. “Het hout dat ik verkoop, kenmerkt zich door een bijzonder hoge kwaliteit. Barnwood is oerdegelijk en is met zijn rustieke uitstraling eindeloos toepasbaar. Het hout is nagenoeg uitgewerkt en laat zich uitstekend combineren met hedendaagse bouwmaterialen zoals steen, stucwerk, zink en beton.”

Hoogwaardig totaalpakket

Om de opdrachtgever optimaal van dienst te zijn, is Ghijsen onder de naam ‘Barnwood FIX Concept’ een samenwerkingsverband aangegaan met Borgh b.v. uit Almere-Haven en Frencken uit Weert. Bevestigingsspecialist Borgh levert de unieke buitenankers waarmee de gevelbekleding als een schil om de isolatie zweeft. Dit zorgt voor een optimale Rc-waarde en geeft de garantie dat het niet gaat lekken. Daarnaast levert Borgh de unieke schroeven indien de klant kiest voor een schroefbevestiging van de planken. Omdat slechts vier bevestigingspunten per m2 benodigd zijn, is de oplossing voordelig en de koudebrug minimaal.

Lijmspecialist Frencken levert sealer voor het afdichten van de kopse kanten van de planken. Daarnaast levert het bedrijf de lijm indien de planken middels lijmen en schieten bevestigd worden.
Ghijsen: “Het Barnwood FIX Concept moet gezien worden als een hoogwaardig totaalpakket. De klant kan met al zijn vragen bij ons terecht. Ook is een bezoek aan huis mogelijk. Na bestelling van de gevelbekleding wordt de klant volledig ontzorgd. Daarbij kan Robuust de gehele montage verzorgen. Wij gaan voor de hoogst haalbare kwaliteit en tevreden klanten die kunnen genieten van een prachtig, tijdloos en exclusief resultaat. Een gevel die het leefgenot én de woning verrijkt.”